Olej roślinny – produkt o wielu zastosowaniach

Olej roślinny – produkt o wielu zastosowaniach

Każdy lubi wykorzystywać w kuchni sprawdzone receptury, tak by mieć pewność, że posiłki wyjdą smaczne. Jednak po pewnym czasie może zacząć wiać nudą, a bliscy będą chcieli spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że świetnym sposobem na urozmaicenie posiłków jest wzbogacenie ich o olej roślinny. Nie chodzi tu o wszystkim znany olej rzepakowy, ale o różnego rodzaju oleje, o których istnieniu i zastosowaniach wiedzą tylko nieliczni. Które z nich należą do tej grupy?

Olej roślinny – sezamowy i lniany

Jednym z najchętniej wykorzystywanych olejów jest olej sezamowy. Choć w Polsce nie jest jakoś szczególnie znany, stanowi wizytówkę kuchni azjatyckiej. Ma charakterystyczny smak i wzbogaca potrawy o inspirujące walory smakowe. Co niezwykle ważne, jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w składniki odżywcze oraz witaminy A czy E oraz przeciwutleniacze. Wykazuje także działanie prozdrowotne – podwyższa poziom dobrego cholesterolu i obniża ciśnienie. A co można powiedzieć o oleju lnianym? Eksperci twierdzą, że jest to jeden z najlepszych olejów z uwagi na działanie przeciwbólowe. Produkt ten bowiem łagodzi bóle brzucha i głowy, a do tego reguluje pracę hormonów. Zaliczany jest do grona olejów o największym stężeniu kwasu omega-3, który potrzebny jest każdemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Dlaczego warto włączyć do diety olej roślinny?

Skoro już mowa o olejach, które warto wykorzystać w kuchni, czas wspomnieć więcej o ogólnych korzyściach, jakie przynosi włączenie większej ilości oleju roślinnego do diety. Wielu osobom olej może kojarzyć się wyłącznie ze źródłem niezdrowego tłuszczu, który jest powodem tycia. Jednak takie myślenie jest błędne! Zdrowe tłuszcze, w jakie obfitują oleje, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stosowane w rozsądnej ilości zmniejszają poziom złego cholesterolu i pozwalają zapobiegać miażdżycy, chorobom nowotworowym oraz obrzękom. Są więc szczególnie cennym składnikiem diety.

Olej roślinny w branży kosmetycznej

Olej najczęściej kojarzy się z produktem stosowanym wyłącznie do smażenia. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy rodzaj do tego się nadaje. Niektóre oleje nie są dla nas zdrowe, a nawet rakotwórcze, z uwagi na niewłaściwą temperaturę dymienia. Z tego względu warto wybierać produkty, w których przeważają kwasy o wysokiej odporności na rozkład. Ale co powiedzieć o olejach, które mają mnóstwo dobroczynnych właściwości, ale nie nadają się do smażenia? Je również można wykorzystać w doskonały sposób! Dostępne na stronie https://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/ oleje roślinne są idealne dla producentów działających w branży kosmetycznej. Znajdą tam między innymi olej ze słodkich migdałów, z pestek dyni, nagietka, awokado czy winogron. Ich obecność w składzie kosmetyków z pewnością wzbogaci je o kolejne właściwości, które pokochają osoby zmagające się z problemami skórnymi. Co ważne, oleje doskonale wpływają także na włosy, pozostawiając je odżywione, nawilżone i miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Dieta pudełkowa kontra fast food. Kto wygrywa?
Previous Post Dieta pudełkowa kontra fast food. Kto wygrywa?
Jedzenie japońskie – kto oferuje je w najlepszym wydaniu?
Next Post Jedzenie japońskie – kto oferuje je w najlepszym wydaniu?