Whisky należy do jednych z najbardziej popularnych trunków na świecie. Wśród wielu odmian znajdziemy chociażby single malt i blendy. Co warto wiedzieć o ich charakterystyce?
Whisky single malt – jak zaczęła się jej historia?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że początki whisky sięgają czasów średniowiecznej Europy. Legendy głoszą, że pierwsze wersje tego alkoholu opracowali iryjscy mnisi już w VII wieku. Ówczesna „woda życia” była wytwarzana z produktów fermentacji owoców. Wyróżniała się właściwościami leczniczymi. Nic więc dziwnego, że szybko zyskała popularność w Irlandii, a chwilę później w Szkocji. Whisky jako woda z jęczmienia i drożdży pojawia się natomiast w zapiskach z XVI wieku. Sama nazwa zaś przyjęła się w 1736 roku. Najbardziej wartościową odmianą whisky jest single malt. To trunek powstały wyłącznie z wody, jęczmienia oraz drożdży. Taką whisky poddaje się podwójnej, a nawet i potrójnej destylacji w miedzianych alembikach. Szkoci dodatkowo suszą słód jęczmienny w dymie torfowym, co ma niemałe znaczenie dla ostatecznego smaku i aromatu.
Blended whisky – która odmiana jest godna polecenia?
Na ostateczny smak i aromat whisky wpływ ma także region, w którym jest produkowana. Dlatego w niektórych wyczuwalna jest nuta kwiatowo-ziołowa, a w innych dominuje zapach morza i słony smak. Single malt nie jest jednak jedyną odmianą tego trunku. Bardzo popularną wersją jest chociażby blended whisky. Powstaje ona wyniku mieszania single malt whisky z innymi rodzajami. Dzięki temu jest ona tańsza, co sprawia jednocześnie, że trafia do szerszego grona odbiorców. Znajdziesz ją chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky-szkocka. Szkocka wersja blended whisky składa się najczęściej w 30% z single malt, a resztę stanowi przynajmniej jedna whisky zbożowa. Dzięki temu jest ona wysokiej jakości i zapewnia wysokiej jakości doznania smakowe. Pamiętajmy jednak, że blended whisky nie znaczy tej samej odmiany trunku w każdy z regionów produkcji whisky. Amerykańska blended nie ma bowiem nic wspólnego ze szkocką. Jest to bowiem masowo produkowany alkohol zmieszany z burbonem i żytnią whisky, które stanowią zaledwie 20% składu.